Харчування та рак: сучасні аспекти здорового способу життя (огляд літератури)
DOI:
https://doi.org/10.14739/2310-1237.2022.2.258362Ключові слова:
харчування, режим харчування при раку, кетогенна дієта, середземноморська дієта, голодуванняАнотація
Незважаючи на істотні покращення в скринінгу, діагностиці та таргетній терапії, рак залишається другою провідною причиною смерті в світі. Стає все більш очевидним, що дієта та спосіб життя відіграють важливу роль у розвитку та прогресуванні раку. Отже, різні дієтичні комбінації можна пропонувати для зниження ризику раку та для покращення впливу основної терапії. Харчування тісно пов’язане з раком. Канцерогени у харчових продуктах, макроелементи, мікроелементи, як-от вітаміни А, С та D, харчові волокна, модуляція метаболізму дієтою, харчові добавки й антиканцерогени у продуктах впливають на розвиток раку.
У цій статті здійснили огляд досліджень щодо зв’язку між харчуванням і раком, а також наведено чинні дієтичні рекомендації щодо зниження ймовірності виникнення раку.
Мета роботи – аналіз відомостей фахової літератури щодо впливу різних режимів харчування в онкологічних хворих.
Висновки. Правильний режим харчування може знизити ризик виникнення онкологічних захворювань і покращити вплив лікування на захворювання. Кетогенна дієта корисна в поєднанні зі стандартною терапією, оскільки може посилювати протипухлинні ефекти класичної хіміє- та променевої терапії, характеризується загальною безпекою та хорошою переносністю, а також сприяє підвищенню якості життя. Середземноморська дієта – захисний фактор проти виникнення раку завдяки антиоксидантним і протизапальним властивостям складових продуктів. Голодування також є потенційно ефективною стратегією для індукції диференціальної стресостійкості ракових і нормальних клітин як доповнення до стандартного лікування. Переваги вітамінів у профілактиці та лікуванні раку можуть бути досягнуті внаслідок використання нових сильнодіючих аналогів, а також комбінацій вітамінів на ранніх стадіях раку.
Посилання
Stenger, M. (2022, January 13). Global Burden of Cancer From 2010 to 2019. The ASCO post. https://ascopost.com/news/january-2022/global-burden-of-cancer-from-2010-to-2019/
Fedorenko, Z. P., Mikhailovich, Y. Y., Gulak, L. O., Horokh, Ye. L., Ryzhov, A. Yu., Sumkina, O. V., & Kutsenko, L. B. (2021). Rak v Ukraini, 2019-2020. Zakhvoriuvanist, smertnist, pokaznyky diialnosti onkolohichnoi sluzhby [Cancer in Ukraine, 2019-2020. Morbidity, mortality, indicators of oncology service]. Bulletin of the National Cancer Registry of Ukraine, 22. [in Ukrainian]. http://www.ncru.inf.ua/publications/BULL_22/index.htm
Aprile, G., Basile, D., Giaretta, R., Schiavo, G., La Verde, N., Corradi, E., Monge, T., Agustoni, F., & Stragliotto, S. (2021). The Clinical Value of Nutritional Care before and during Active Cancer Treatment. Nutrients, 13(4), 1196. https://doi.org/10.3390/nu13041196
World Health Organization. (2022, February 3). Cancer. WHO. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer
Weber, D. D., Aminzadeh-Gohari, S., Tulipan, J., Catalano, L., Feichtinger, R. G., & Kofler, B. (2020). Ketogenic diet in the treatment of cancer - Where do we stand?. Molecular metabolism, 33, 102-121. https://doi.org/10.1016/j.molmet.2019.06.026
Plotti, F., Terranova, C., Luvero, D., Bartolone, M., Messina, G., Feole, L., Cianci, S., Scaletta, G., Marchetti, C., Di Donato, V., Fagotti, A., Scambia, G., Benedetti Panici, P., & Angioli, R. (2020). Diet and Chemotherapy: The Effects of Fasting and Ketogenic Diet on Cancer Treatment. Chemotherapy, 65(3-4), 77-84. https://doi.org/10.1159/000510839
Oliveira, C., Mattingly, S., Schirrmacher, R., Sawyer, M. B., Fine, E. J., & Prado, C. M. (2018). A Nutritional Perspective of Ketogenic Diet in Cancer: A Narrative Review. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 118(4), 668–688. https://doi.org/10.1016/j.jand.2017.02.003
Weber, D. D., Aminazdeh-Gohari, S., & Kofler, B. (2018). Ketogenic diet in cancer therapy. Aging, 10(2), 164-165. https://doi.org/10.18632/aging.101382
Cohen, C. W., Fontaine, K. R., Arend, R. C., Soleymani, T., & Gower, B. A. (2018). Favorable Effects of a Ketogenic Diet on Physical Function, Perceived Energy, and Food Cravings in Women with Ovarian or Endometrial Cancer: A Randomized, Controlled Trial. Nutrients, 10(9), 1187. https://doi.org/10.3390/nu10091187
Klement, R. J., Champ, C. E., Kämmerer, U., Koebrunner, P. S., Krage, K., Schäfer, G., Weigel, M., & Sweeney, R. A. (2020). Impact of a ketogenic diet intervention during radiotherapy on body composition: III-final results of the KETOCOMP study for breast cancer patients. Breast cancer research : BCR, 22(1), 94. https://doi.org/10.1186/s13058-020-01331-5
Talib, W. H., Mahmod, A. I., Kamal, A., Rashid, H. M., Alashqar, A., Khater, S., Jamal, D., & Waly, M. (2021). Ketogenic Diet in Cancer Prevention and Therapy: Molecular Targets and Therapeutic Opportunities. Current issues in molecular biology, 43(2), 558-589. https://doi.org/10.3390/cimb43020042
Mentella, M. C., Scaldaferri, F., Ricci, C., Gasbarrini, A., & Miggiano, G. (2019). Cancer and Mediterranean Diet: A Review. Nutrients, 11(9), 2059. https://doi.org/10.3390/nu11092059
Farinetti, A., Zurlo, V., Manenti, A., Coppi, F., & Mattioli, A. V. (2017). Mediterranean diet and colorectal cancer: A systematic review. Nutrition, 43-44, 83-88. https://doi.org/10.1016/j.nut.2017.06.008
Tosti, V., Bertozzi, B., & Fontana, L. (2018). Health Benefits of the Mediterranean Diet: Metabolic and Molecular Mechanisms. The journals of gerontology. Series A, Biological sciences and medical sciences, 73(3), 318-326. https://doi.org/10.1093/gerona/glx227
Mirabelli, M., Chiefari, E., Arcidiacono, B., Corigliano, D. M., Brunetti, F. S., Maggisano, V., Russo, D., Foti, D. P., & Brunetti, A. (2020). Mediterranean Diet Nutrients to Turn the Tide against Insulin Resistance and Related Diseases. Nutrients, 12(4), 1066. https://doi.org/10.3390/nu12041066
Turati, F., Carioli, G., Bravi, F., Ferraroni, M., Serraino, D., Montella, M., Giacosa, A., Toffolutti, F., Negri, E., Levi, F., & La Vecchia, C. (2018). Mediterranean Diet and Breast Cancer Risk. Nutrients, 10(3), 326. https://doi.org/10.3390/nu10030326
Cho, A. R., Choi, W. J., Kwon, Y. J., Lee, H. S., Ahn, S. G., & Lee, J. W. (2020). Mediterranean Diet and Naltrexone/Bupropion Treatment for Weight Loss in Overweight and Obese Breast Cancer Survivors and Non-Cancer Participants: A Pilot Randomized Controlled Trial. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy, 13, 3325-3335. https://doi.org/10.2147/DMSO.S269237
Nencioni, A., Caffa, I., Cortellino, S., & Longo, V. D. (2018). Fasting and cancer: molecular mechanisms and clinical application. Nature reviews. Cancer, 18(11), 707-719. https://doi.org/10.1038/s41568-018-0061-0
Sadeghian, M., Rahmani, S., Khalesi, S., & Hejazi, E. (2021). A review of fasting effects on the response of cancer to chemotherapy. Clinical nutrition, 40(4), 1669-1681. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.10.037
Clifton, K. K., Ma, C. X., Fontana, L., & Peterson, L. L. (2021). Intermittent fasting in the prevention and treatment of cancer. CA: a cancer journal for clinicians, 71(6), 527-546. https://doi.org/10.3322/caac.21694
De Groot, S., Lugtenberg, R. T., Cohen, D., Welters, M., Ehsan, I., Vreeswijk, M., Smit, V., de Graaf, H., Heijns, J. B., Portielje, J., van de Wouw, A. J., Imholz, A., Kessels, L. W., Vrijaldenhoven, S., Baars, A., Kranenbarg, E. M., Carpentier, M. D., Putter, H., van der Hoeven, J., Nortier, J., … Dutch Breast Cancer Research Group (BOOG) (2020). Fasting mimicking diet as an adjunct to neoadjuvant chemotherapy for breast cancer in the multicentre randomized phase 2 DIRECT trial. Nature communications, 11(1), 3083. https://doi.org/10.1038/s41467-020-16138-3
Zorn, S., Ehret, J., Schäuble, R., Rautenberg, B., Ihorst, G., Bertz, H., Urbain, P., & Raynor, A. (2020). Impact of modified short-term fasting and its combination with a fasting supportive diet during chemotherapy on the incidence and severity of chemotherapy-induced toxicities in cancer patients - a controlled cross-over pilot study. BMC cancer, 20(1), 578. https://doi.org/10.1186/s12885-020-07041-7
Clement, D. S., Tesselaar, M. E., van Leerdam, M. E., Srirajaskanthan, R., & Ramage, J. K. (2019). Nutritional and vitamin status in patients with neuroendocrine neoplasms. World journal of gastroenterology, 25(10), 1171-1184. https://doi.org/10.3748/wjg.v25.i10.1171
Glorieux, C., & Buc Calderon, P. (2021). Vitamin C (Ascorbate) and Redox Topics in Cancer. Antioxidants & redox signaling, 35(14), 1157-1175. https://doi.org/10.1089/ars.2020.8233
Böttger, F., Vallés-Martí, A., Cahn, L., & Jimenez, C. R. (2021). High-dose intravenous vitamin C, a promising multi-targeting agent in the treatment of cancer. Journal of experimental & clinical cancer research : CR, 40(1), 343. https://doi.org/10.1186/s13046-021-02134-y
Van Gorkom, G., Lookermans, E. L., van Elssen, C., & Bos, G. (2019). The Effect of Vitamin C (Ascorbic Acid) in the Treatment of Patients with Cancer: A Systematic Review. Nutrients, 11(5), 977. https://doi.org/10.3390/nu11050977
Bazzan, A. J., Zabrecky, G., Wintering, N., Newberg, A. B., & Monti, D. A. (2018). Retrospective Evaluation of Clinical Experience With Intravenous Ascorbic Acid in Patients With Cancer. Integrative cancer therapies, 17(3), 912-920. https://doi.org/10.1177/1534735418775809
Bahrami, A., & Sahebkar, A. (2020). Vitamin D as a Potential Therapeutic Option in Cancer Treatment: Is There a Role for Chemoprevention?. Anti-cancer agents in medicinal chemistry, 20(18), 2138-2149. https://doi.org/10.2174/1871520620999200729192728
Li, Z., Shi, J., Wang, Z., Chen, H., & Liu, Y. (2021). Nutrient Status of Vitamin D among Cancer Patients. Zhongguo fei ai za zhi = Chinese journal of lung cancer, 24(5), 345-350. https://doi.org/10.3779/j.issn.1009-3419.2021.101.10
Markowska, A., Antoszczak, M., Kojs, Z., Bednarek, W., Markowska, J., & Huczyński, A. (2020). Role of vitamin D3 in selected malignant neoplasms. Nutrition, 79-80, 110964. https://doi.org/10.1016/j.nut.2020.110964
McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Baggerly, L. L., Garland, C. F., Gorham, E. D., Hollis, B. W., Trump, D. L., & Lappe, J. M. (2018). Breast cancer risk markedly lower with serum 25-hydroxyvitamin D concentrations ≥60 vs <20 ng/ml (150 vs 50 nmol/L): Pooled analysis of two randomized trials and a prospective cohort. PloS one, 13(6), e0199265. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0199265
Li, K., & Zhang, B. (2020). The association of dietary β-carotene and vitamin A intake on the risk of esophageal cancer: a meta-analysis. Revista espanola de enfermedades digestivas, 112(8), 620-626. https://doi.org/10.17235/reed.2020.6699/2019
Wang, Q., & He, C. (2020). Dietary vitamin A intake and the risk of ovarian cancer: a meta-analysis. Bioscience reports, 40(4), BSR20193979. https://doi.org/10.1042/BSR20193979
Tratnjek, L., Jeruc, J., Romih, R., & Zupančič, D. (2021). Vitamin A and Retinoids in Bladder Cancer Chemoprevention and Treatment: A Narrative Review of Current Evidence, Challenges and Future Prospects. International journal of molecular sciences, 22(7), 3510. https://doi.org/10.3390/ijms22073510
He, J., Gu, Y., & Zhang, S. (2018). Vitamin A and Breast Cancer Survival: A Systematic Review and Meta-analysis. Clinical breast cancer, 18(6), e1389-e1400. https://doi.org/10.1016/j.clbc.2018.07.025
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.

- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).