mmunohistochemistry of the new molecular classification of breast carcinoma and its prognostic and therapeutic implications - Bosch, Antonio Llombart (Pathologia, 2013)
В останні роки в науковій пресі з'явилисm численні дані про молекулярну біологію раку молочної залози. У зв'язку з цим, гістологічна класифікація ВООЗ (2004 ) виявилась застарілою. Сьогодні більшість відомостей про прогноз, лікування та клінічний результат захворювання грунтується на результатах молекулярних і біологічних досліджень останніх років. <span title="Рассмотрены современные подходы к вопросам гистопатологической диагностики рака молочной железы на основе новых технологий.Обсуждены рекомендации по иммуногистохимическому тестированию рецепторов эстрогенов и прогестерона, а также рецепторов к эпидермальному фактору роста 2 (HERB2) в образцах опухолевой ткани.">Розглянуто сучасні підходи до питань гістопатологічної діагностики раку молочної залози на основі нових технологій. Обговорено рекомендації з імуногістохімічного тестування рецепторів естрогенів і прогестерону , а також рецепторів до епідермального фактора росту 2 (HERB2) у зразках пухлинної тканини. Запропоновано алгоритм оцінки отриманих даних, включаючи позитивні, спірні й негативні результати, що стосуються експресії білків HERB2 і ампліфікації гена. На основі характеру експресії генів, вивченого за технологією мікрочіпів з подальшою ієрархічної кластеризацією РНК нативної тканини, виділено нові генетичні профілі пухлини. Показано можливість застосування методів імуногістохімії в тканинах, залитих у парафін. <span title="Рекомендована иммуногистохимическая панель для диагностики следующих типов рака молочной железы: люминальный А (Luminal А), люминальный В (Luminal В), базальноподобный и HER2/neu.Заключительная часть работы посвящена вариантам рака молочной железы с генетической восприимчивостью к BRCA1 и 2.">Рекомендовано імуногістохімічну панель для діагностики наступних типів раку молочної залози: люмінальної А (Luminal А) , люмінальної В (Luminal В), базальноподібний і HER2/neu.Заключна частина роботи присвячена варіантам раку молочної залози з генетичною сприйнятливістю до BRCA1 і 2. Такі пухлини вкрай агресивні, характеризуються високим ступенем злоякісності і мають несприятливий прогноз. Проаналізовано нові підходи до терапії захворювання.