DOI: https://doi.org/10.14739/2310-1237.2018.1.127715

Менеджмент споживання кухонної солі при артеріальній гіпертензії (огляд літератури)

I. M. Voloshyna

Анотація


Мета роботи – огляд поточної доказової бази щодо ефективності дієтичних інтервенцій щодо зменшення споживання кухонної солі та доцільності їх призначень у лікуванні артеріальної гіпертензії.

Матеріали та методи. Виконали аналіз даних наукової літератури за останні 10 років, зокрема цитованих за системами Google Scholar, Web of Science, Scopus, враховуючи результати щонайменше 20 рандомізованих міжнародних клінічних досліджень із сумарною кількістю учасників понад 300 тисяч щодо вживання кухонної солі, ризику артеріальної гіпертензії та кардіоваскулярних ускладнень.

Результати. Середній рівень споживання кухонної солі в Україні та світі є понаднормовим, що асоціюється з високими показниками серцево-судинної смертності. Окреслені стратегічні напрями дієтичного менеджменту щодо редукції споживання кухонної солі в Україні.

Висновки. Прихильність хворих на артеріальну гіпертензію до раціону з низьким вмістом натрію є високоефективним та економічно вигідним інструментом нефармакологічного антигіпертензивного лікування, але потребує від лікарів і суміжних спеціалістів поглибленого роз’яснення щодо дотримання пацієнтами цієї методики.

 


Ключові слова


артеріальна гіпертензія; кухонна сіль; артеріальний тиск; калій; натрій

Повний текст:

PDF

Посилання


Lashkul, Z. V. (2014) Osoblyvosti epidemiolohii arterialnoi hipertenzii ta yii uskladnen na rehionalnomu rivni z 1999 po 2013 roky [Features epidemiology of hypertension and its complications at the regional level in 1999–2013]. Suchasni medychni tekhnolohii, 2, 134–141. [in Ukrainian].

Voloshyna, I. M., Krivenko, V. I., & Deynega, V. G. (2016). Sil pry hipertenzii: vzhyvaty nemozhlyvo vidmovytys? [Salt and hypertension: to take impossible to refuse?]. Arterial'naya gipertenziya, 5(49), 47–52. [in Ukrainian]. doi: 10.22141/2224-1485.5.49.2016.83864.

Kovalenko, V. M., & Kornatskyi, V. M. (Eds) (2014). Khvoroby systemy krovoobihu yak medyko-sotsialna i suspilno-politychna problema [Diseases of the circulatory system as a medical and social and socio-political problem]. Kyiv [in Ukrainian].

Campbell, N. R., Lackland, D. T., Niebylski, M. L., Orias, M., Redburn, K. A., Nilsson, P. M., et al. (2016). 2016 Dietary Salt Fact Sheet and Call to Action: The World Hypertension League, International Society of Hypertension, and the International Council of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation. J. Clin. Hypertens. (Greenwich), 18(11), 1082–1085. doi: 10.1111/jch.12894.

Jousilahti, P., Laatikainen, T., Salomaa, V., Pietilä, A., Vartiainen, E., & Puska, P. (2016). 40-Year CHD Mortality Trends and the Role of Risk Factors in Mortality Decline: The North Karelia Project Experience. Glob. Heart., 11(2), 207–212. doi: 10.1016/j.gheart.2016.04.004.

He, F. J., & MacGregor, G. A. (2009). A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. J. Hum. Hypertens, 23, 363–384. doi: 10.1038/jhh.2008.144.

Aronow, W. S. (2017). Reduction in dietary sodium improves blood pressure and reduces cardiovascular events and mortality. Annals of Translational Medicine, 5(20), 405. doi: 10.21037/atm.2017.08.06.

Mente, A., O'Donnell, M., Rangarajan, S., Dagenais, G., Lear, S., McQueen, M., et al. (2016) Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies. The Lancet., 388(10043), 465–475. doi: 10.1016/S0140-6736(16)30467-6.

Cogswell, M. E., Mugavero, K., Bowman, B. A., & Frieden, T. R. (2016) Dietary Sodium and Cardiovascular Disease Risk – Measurement Matters. New England Journal of Medicine, 375, 6, 580–586. doi: 10.1056/NEJMsb1607161.

He, F. J., Li, J., & Macgregor, G. A. (2013). Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. Brit. Med. J., 346, f1325. doi: 10.1136/bmj.f1325.

Chang, H. Y., Hu, Y. W., Yue, C. S., Wen, Y. W., Yeh, W. T., Hsu, L. S., et al. (2006). Effect of potassium-enriched salt on cardiovascular mortality and medical expenses of elderly men. Am. J. Clin. Nutr., 83(6), 1289–1296. doi: 10.1093/ajcn/83.6.1289.

Amer, M., Woodward, M., & Appel, L. J. (2014). Effects of dietary sodium and the DASH diet on the occurrence of headaches: results from randomised multicentre DASH-Sodium clinical trial. BMJ Open., 4(12), e006671. doi: 10.1136/bmjopen-2014-006671.

Graudal, N. A., Hubeck-Graudal, T., & Jurgens, G. (2012). Effects of low-sodium diet vs. high-sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride (Cochrane Review). Am J Hypertens., 25(1), 1–15. doi: 10.1038/ajh.2011.210.

Micha, R., Shulkin, M. L., Peñalvo, J. L., Khatibzadeh, S., Singh, G. M., Rao, M., et al. (2017) Etiologic effects and optimal intakes of foods and nutrients for risk of cardiovascular diseases and diabetes: Systematic reviews and meta-analyses from the Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE). PLOS ONE, 12(4), e0175149. doi: 10.1371/journal.pone.0175149.

Choi, S. E., Brandeau, M. L., & Basu, S. (2016) Expansion of the National Salt Reduction Initiative. Medical Decision Making., 36(1), 72–85. doi: 10.1177/0272989X15583846.

Mozaffarian, D., Fahimi, S., Singh, G. M., Micha, R., Khatibzadeh, S., Engell, R., et al. (2014). Global Sodium Consumption and Death from Cardiovascular Causes. N. Engl. J. Med., 371, 624–634. doi: 10.1056/NEJMoa1304127.

Jackson, S. L., Coleman King, S. M., Park, S., Fang, J., Odom, E. C., & Cogswell, M. E. (2016) Health Professional Advice and Adult Action to Reduce Sodium Intake. American Journal of Preventive Medicine, 50(1), 30–39. doi: 10.1016/j.amepre.2015.04.034.

Imaizumi, Y., Eguchi, K., Murakami, T., Arakawa, K., Tsuchihashi, T., & Kario, K. (2016) High Salt Intake Is Independently Associated With Hypertensive Target Organ Damage. The Journal of Clinical Hypertension, 18(4), 315–321. doi: 10.1111/jch.12668.

Charlton, K. E., Langford, K., & Kaldor, J. (2015) Innovative and Collaborative Strategies to Reduce Population-Wide Sodium Intake. Current Nutrition Reports, 4(4), 279–289.

Kim, H., & Andrade, F. C. D. (2016). Diagnostic status of hypertension on the adherence to the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. Preventive Medicine Reports., 4, 525–531. doi: 10.1016/j.pmedr.2016.09.009.

Cook, N. R., Cutler, J. A., Obarzanek, E., Buring, J. E., Rexrode, K. M., Kumanyika, S. K., et al. (2007). Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: observational follow-up of the trials of hypertension prevention (TOHP). BMJ, 334(7599), 885. doi: 10.1136/bmj.39147.604896.55.

Norm, R. C. Campbell, M. D., Correa-Rotter, R., Cappuccio, F., Webster, R. J., Lackland, D. T., et al. (2015). Proposed Nomenclature for Salt Intake and for Reductions in Dietary Salt. J. Clin. Hypertens. (Greenwich), 17(4), 247–251. doi: 10.1111/jch.12442.

Gu, D., Zhao, Q., Chen, J., Gu, D., Zhao, Q., Chen, J., et al. (2013). Reproducibility of Blood Pressure Responses to Dietary Sodium and Potassium Interventions. The GenSalt Study. Hypertension, 62(3), 499–505. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.113.01034.

Strazzullo, P., Kandala, N. M., & Cappuccio, F. P. (2009). Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. BMJ, 339, b4567. doi: 10.1136/bmj.b4567.

Choi, H. Y., Park, H. C., & Ha, S. K. (2015). Salt Sensitivity and Hypertension: A Paradigm Shift from Kidney Malfunction to Vascular Endothelial Dysfunction. Electrolyte Blood Press. 13(1), 7–16. doi: 10.5049/EBP.2015.13.1.7.

Santos, J. A., Trieu, K., Raj, T. S., Arcand, J., Johnson, C., Webster, J., & McLean, R. (2017) The Science of Salt: A regularly updated systematic review of the implementation of salt reduction interventions (March-August 2016). The Journal of Clinical Hypertension, 19(4), 439–451. doi: 10.1111/jch.12971.

Wang, G., & Labarthe, D. (2011). The cost-effectiveness of interventions designed to reduce sodium intake. J Hypertens, 29(9), 1693–1699. doi: 10.1097/HJH.0b013e328349ba18.

World Health Organization. (2013). A global brief on hypertension: silent killer, global public health crisis. World Health Day 2013. Report. Geneva, Switzerland: World Health Organization.

Zoccali, C., & Mallamaci, F. (2016) Moderator's view: Salt, cardiovascular risk, observational research and recommendations for clinical practice. Nephrology Dialysis Transplantation, 31, 1405–1408. doi: 10.1093/ndt/gfw277.




ПАТОЛОГІЯ   Лицензия Creative Commons
Запорізький державний медичний університет